Arvsrätt för dig som vill göra ungen arvslös

Arvsrätt är en komplicerad historia. I alla fall för dig som vill att dina barn inte ska ärva dig. En bröstarvinges arvsrätt är nämligen i princip okränkbar.

En bröstarvinges arvsrätt är i princip okränkbar enligt de svenska lagar som rör arvsskiften. Även om du av någon anledning vill göra din son eller dotter arvslös, har du i praktiken små möjligheter att faktiskt göra det. Oavsett vad man tycker om den typen av lagar, är de något alla måste förhålla sig till.

Du som ändå vill försöka runda arvsrätten gör klokt i att ta kontakt med en bra advokat som kan hjälpa dig navigera i alla paragrafer runt testamenten och gåvobrev. Även om det låter lätt att helt enkelt skänka bort hela din förmögenhet innan du själv går bort, kan detta komma att ifrågasättas i efterhand om det framstår som om det hela skett med enda syfte att “trolla bort” arvsrätten hos dina bröstarvingar.

Vad är egentligen problemet – arvsrätt eller den personlig konflikten?

Svensk arvsrätt har kommit till för att skydda alla inblandade i ett arvsskifte. Det är viktigt för dig som inte är nöjd med lagstiftningen att komma ihåg. Det har tyvärr varit ganska vanligt att äldre personer ur tidigare generationer blivit lurade på ålderns höst av någon skojare som övertalat dem skriva över sina tillgångar utan att de egentligen varit medvetna om vad detta inneburit.

Men din situation var ju nu den motsatta. Du VILL göra ditt barn arvslös. Då ska du alltså diskutera det hela med din advokat. Men kanske också med dig själv. För är du verkligen säker på att det är så du vill göra? Det skvallrar om att det ligger en konflikt i bakgrunden. Det kan vara klokt att börja i den änden. Om du reder ut konflikten kanske behovet av att ifrågasätta arvsrätten försvinner.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik

Både barnet och föräldrarna har rätt till sin egen LVU-advokat

Om ett barn blir omhändertaget enligt LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, har barn och vårdnadshavare rätt till varsin LVU-advokat i rätten.

LVU är en tvångslag som finns för att skydda barn som utsätts för misshandel, sexuella övergrepp, vanvård eller annan omsorgsbrist. Lagen gäller även ungdomar upp till 18 år som riskerar sin egen hälsa genom att missbruka eller leva ett kriminellt liv. LVU tillämpas när alla frivilliga insatser är uttömda.

Eftersom LVU är en tvångslag där barn fråntas sina föräldrar eller en ungdom placeras på en anstalt, måste en domstol fatta det slutgiltiga beslutet. Det är därför viktigt att både barn och vårdnadshavare får varsin LVU-advokat som hjälp att tillvarata deras intressen, se till att de förstår vad som händer samt att föra deras talan under förhandlingen. Det är socialtjänstens utredning som ligger till grund för ansökan om LVU i förvaltningsrätten.

Att anlita en LVU-advokat kostar inget

När socialtjänstens utredning mynnar ut i en ansökan om LVU, blir barnet och vårdnadshavarna med automatik tilldelade en LVU-advokat. Det kan antingen bli en LVU-advokat som förvaltningsrätten utser eller så har man möjlighet att själv välja någon som man har förtroende för. Att anlita en LVU-advokat kostar ingenting eftersom det är en rättighet.

Barnet och vårdnadshavarna har aldrig samma LVU-advokat. Det är viktigt att barnet har ett eget ombud som på ett objektivt sätt ser till att barnets bästa blir tydligt under hela LVU-processen och under förhandlingen i förvaltningsrätten. Anlita en LVU-advokat här: www.lvuadvokat.se

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik