Dina skyldigheter när du hyr ut ett hus i andra hand

Funderar du på att hyra ut ditt hus? Att hyra ut en villa innebär att man har ganska fria tyglar i jämförelse med att hyra ut exempelvis en bostadsrätt. Vid den senare typen av uthyrning så krävs det ett godkännande från den egna BRF.en och det kan således handla om att man, helt enkelt, inte får hyra ut denna.

 Även om många bostadsrättsföreningar idag ser andrahandsuthyrning mer som en självklarhet så finns det fortfarande de som ogärna ser att sådan äger rum. Detta gäller emellertid alltså inte för uthyrning av villa – där bestämmer du helt själv kring hur din uthyrning ska se ut och till vem du väljer att hyra ut till. 

Många anledningar att hyra ut hus 

Att hyra ut ett hus – eller delar av det – kan vara ett bra sätt att få in lite extra pengar på. Många som väljer denna lösning är pensionärer som väljer att bo halva året i ett varmare land och där blir hyresintäkter något som finansierar vistelsen. Det kan även handla om att de egna barnen flyttat ut och att man har för stort hus. Väljer man att bygga om och hyra ut exempelvis nedervåningen så får man dels intäkter – och dels också lite liv och rörelse i huset igen. 

Ovanligt är heller inte att se att villaägare nyttjar möjligheten som finns i att bygga ett Attefallshus och hyra ut detta. Något som också var en del av tanken när denna typ av byggnad introducerades i Sverige. Oavsett vilket: det är enklare att hyra ut en villa – men det finns ändå saker att tänka på. 

Hyran ska vara skälig och rimlig 

Vad gäller skyldigheter så finns det en sak som man måste förhålla sig till och detta gäller hyran. Du får inte, som många tror, ta ut hur mycket som helst i hyra. Nej, hyran ska baseras på dina egna kapital- och driftskostnader och den ska vara skälig. 

Det finns utmärkta verktyg online för att räkna ut detta, men du kan även med fördel ta hjälp av exempelvis en jurist eller en ekonom för att se över hur pass hög hyra du kan begära. Visst påslag kan göras vad gäller exempelvis slitage och om du väljer – som de flesta gör – att hyra ut huset som möblerat. Du ska inte bli rik på att hyra ut – men du ska heller inte gå back på det. 

Hyra ut hus – tänk på detta 

Det finns massor av saker att tänka på när man funderar på att hyra ut hus. Vi räknar upp några av dessa här nedan och som följer: 

  • Besiktningsman. Ett bra sätt att undvika framtida konflikter är att anlita en besiktningsman innan uthyrningen börjar. Denne går igenom husets skick och upprättar ett dokument som både du och hyresgästen kan ta del av. Genom detta ser ni vilka skador som fanns – och vilka som tillkommit. 
  • Inventarielista. Samma sak här: du och hyresgästen går igenom din villa och skriver ned allt som finns därinne samt skicket på exempelvis möbler. Fotografera gärna exempelvis fläckar och annat. Kom ihåg att du får räkna med visst slitage. Någon kommer, trots allt, att bo i ditt hus och leva där. 
  • Försäkringar. Din hemförsäkring räcker inte utan den måste kompletteras och anpassas för uthyrning. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag för rådgivning – och se till att även din hyresgäst gör detsamma med sitt försäkringsbolag. En viktig fråga! 
  • Hitta rätt hyresgäst. Att gå genom en seriös sida – förmedling – på internet är att bra sätt att hitta rätt hyresgäst. Dessa sidor erbjuder professionell rådgivning och samtliga som skriver in sig verifieras också med bankid – något som ger en trygghet. Utöver detta så ska du kolla upp referenser och du ska definitivt lita på din magkänsla. Du kommer att hyra ut ditt hus till en okänd person och du måste i och med detta också känna dig trygg och säker med denne.