Dina skyldigheter när du hyr ut ett hus i andra hand

Funderar du på att hyra ut ditt hus? Att hyra ut en villa innebär att man har ganska fria tyglar i jämförelse med att hyra ut exempelvis en bostadsrätt. Vid den senare typen av uthyrning så krävs det ett godkännande från den egna BRF.en och det kan således handla om att man, helt enkelt, inte får hyra ut denna.

 Även om många bostadsrättsföreningar idag ser andrahandsuthyrning mer som en självklarhet så finns det fortfarande de som ogärna ser att sådan äger rum. Detta gäller emellertid alltså inte för uthyrning av villa – där bestämmer du helt själv kring hur din uthyrning ska se ut och till vem du väljer att hyra ut till. 

Många anledningar att hyra ut hus 

Att hyra ut ett hus – eller delar av det – kan vara ett bra sätt att få in lite extra pengar på. Många som väljer denna lösning är pensionärer som väljer att bo halva året i ett varmare land och där blir hyresintäkter något som finansierar vistelsen. Det kan även handla om att de egna barnen flyttat ut och att man har för stort hus. Väljer man att bygga om och hyra ut exempelvis nedervåningen så får man dels intäkter – och dels också lite liv och rörelse i huset igen. 

Ovanligt är heller inte att se att villaägare nyttjar möjligheten som finns i att bygga ett Attefallshus och hyra ut detta. Något som också var en del av tanken när denna typ av byggnad introducerades i Sverige. Oavsett vilket: det är enklare att hyra ut en villa – men det finns ändå saker att tänka på. 

Hyran ska vara skälig och rimlig 

Vad gäller skyldigheter så finns det en sak som man måste förhålla sig till och detta gäller hyran. Du får inte, som många tror, ta ut hur mycket som helst i hyra. Nej, hyran ska baseras på dina egna kapital- och driftskostnader och den ska vara skälig. 

Det finns utmärkta verktyg online för att räkna ut detta, men du kan även med fördel ta hjälp av exempelvis en jurist eller en ekonom för att se över hur pass hög hyra du kan begära. Visst påslag kan göras vad gäller exempelvis slitage och om du väljer – som de flesta gör – att hyra ut huset som möblerat. Du ska inte bli rik på att hyra ut – men du ska heller inte gå back på det. 

Hyra ut hus – tänk på detta 

Det finns massor av saker att tänka på när man funderar på att hyra ut hus. Vi räknar upp några av dessa här nedan och som följer: 

  • Besiktningsman. Ett bra sätt att undvika framtida konflikter är att anlita en besiktningsman innan uthyrningen börjar. Denne går igenom husets skick och upprättar ett dokument som både du och hyresgästen kan ta del av. Genom detta ser ni vilka skador som fanns – och vilka som tillkommit. 
  • Inventarielista. Samma sak här: du och hyresgästen går igenom din villa och skriver ned allt som finns därinne samt skicket på exempelvis möbler. Fotografera gärna exempelvis fläckar och annat. Kom ihåg att du får räkna med visst slitage. Någon kommer, trots allt, att bo i ditt hus och leva där. 
  • Försäkringar. Din hemförsäkring räcker inte utan den måste kompletteras och anpassas för uthyrning. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag för rådgivning – och se till att även din hyresgäst gör detsamma med sitt försäkringsbolag. En viktig fråga! 
  • Hitta rätt hyresgäst. Att gå genom en seriös sida – förmedling – på internet är att bra sätt att hitta rätt hyresgäst. Dessa sidor erbjuder professionell rådgivning och samtliga som skriver in sig verifieras också med bankid – något som ger en trygghet. Utöver detta så ska du kolla upp referenser och du ska definitivt lita på din magkänsla. Du kommer att hyra ut ditt hus till en okänd person och du måste i och med detta också känna dig trygg och säker med denne. 

Familjerätt Stockholm – hjälp vid vårdnadstvist

Att livet förändras är något man får räkna med. Alla förändras – och det innebär också att livet gör detsamma. Detta kan innebära att man växer ifrån varandra. Man gifter sig, man skaffar barn och man bor tillsammans – men en dag så inser man att båda tagit steg åt olika håll och att kärleken inte längre finns där. Vilket innebär en separation eller en skilsmässa. Det är i sak ingenting att hänga upp sig på. Tvärtom – det är långt ifrån en ovanlig företeelse i dagens moderna samhälle.

Men, det handlar också om att vissa av dessa skilsmässor slutar med plågsamma konflikter. Vem ska ha vad, vem ska ha bilen, hundarna, sommarstugan och – tyvärr: vem ska ha vårdnaden om barnen.

Att vårdnadstvister i Sverige ökat markant under senare år har också gjort att behovet av kunniga jurister inom familjerätt blivit större. En vårdnadstvist är långt ifrån enkel att lösa och att anlita en expert inom familjerätt i Stockholm i allmänhet och på vårdnadstvister i synnerhet gör att man ger sig själv bästa möjliga chanser att vinna målet. Det viktiga är dock att – som inom alla områden av familjerätt i Stockholm – man genom att välja en jurist också får ett mentalt stöd och en axel att luta sig mot. Det kan behövas – en vårdnadstvist är långt ifrån enkel att hantera. Bara vetskapen om att man kan förlora vårdnaden om sina barn ger en känsla av hopplöshet.

En expert inom familjerätt i Stockholm hjälper dig

Är du i lindan av en vårdnadstvist och känner att din förra partner missköter sig som vårdnadshavare? Rådet här är att direkt kontakta en jurist inom familjerätt i Stockholm för rådgivning. Detta dels för att se hur dina chanser ser ut, men dels också för att börja dokumentera det du anser vara misskötsel.

En jurist inom familjerätt i Stockholm kan även hjälpa dig vid samarbetssamtal och försöka hitta en konstruktiv väg till kommunikation er emellan – och en framtida lösning som passar er båda. I många fall så kan en vårdnadstvist lösas innan den når Tingsrätten och det är också något att eftersträva. Det handlar om att sätta barnen först. Kontakta denna juristfirma när du behöver hjälp med frågor kring familjerätt: www.familjerättstockholm.com

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik

Aktieägaravtal ger tryggt företagande

Med hjälp av ett aktieägaravtal skyddas alla parter i ditt aktiebolag. Då är du förberedd, oavsett vad som kommer upp. Det ger tryggare företagande för alla.

När du driver företag finns det mycket att tänka på. Företaget ska gå runt, helst med vinst, du ska deklarera, ta hand om anställda och mycket mer. Du behöver även vara förberedd på förändringar. Att tänka efter före kan spara mycket tid och huvudbry. Med hjälp av ett aktieägaravtal är du förberedd.

Livet är oförutsägbart och mycket kan hända på kort tid. Att driva företag är inget undantag och livet stannar inte upp bara för att du har ett aktiebolag. Du behöver därför ha en plan B och ett avtal att luta dig emot om något oförutsägbart skulle hända. När det finns ett tydligt utarbetat avtal behöver du inte lägga tid på att leta dokumentation, utan kan ägna dig åt att lösa det som uppstått.

Aktieägaravtal underlättar

Vad händer om din företagspartner plötsligt inte vill driva företaget längre, eller om företagets vinster plötsligt skjuter i höjden? Eller om vinsterna blir mindre och mindre? För att undvika konflikter och krångel är det skönt att ha ett aktieägaravtal där har ni redan innan kommit fram till vad som gäller, och skrivit under.

Om du behöver hjälp med att utforma ett korrekt aktieägaravtal kan du vända dig till en juridisk rådgivare eller advokatbyrå. Det är viktigt att avtalet blir rätt och juridiskt hållbart. De kan även hjälpa er med vilka punkter som brukar vara med och var de vanliga fallgroparna finns.

Läs mer om aktieägaravtal på denna sida: aktieägaravtal.net

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik