Ingen människa får barn och tänker att man vid senare tillfälle kommer att hamna i en vårdnadstvist. När det händer är man sällan förberedd, utan behöver hjälp.
Det mesta brukar bli rätt när vi bildar familj. Ett förhållande har alltid sina dalar men det hör till. När man försökt och inget fungerar är det bäst för alla parter att förhållandet avslutas. Inga barn mår bra av bråkande föräldrar som inte längre trivs tillsammans. Vanligen väljer man efter en separation att ha delad vårdnad om gemensamma barn.
Tyvärr kan inte alla vuxna uppföra sig som sådana i samband med eller ens långt efter en skilsmässa. Man behöver inte vara bästisar men för barnens skull måste man ändå tolerera varandra och samarbeta. Det är inte alltid världen är så vackert ordnad heller. Då har vi en vårdnadstvist.
Hur hanterar man en vårdnadstvist?
I vissa fall fungerar inte delad vårdnad. Det är barnets perspektiv som ska gälla enligt lag och i de fall då en förälder inte har viljan eller kompetensen att hantera föräldrarollen kan den andra föräldern välja att söka ensam vårdnad. Ofta handlar det om en förälders verbala och fysiska hot, om sjukdom eller om olika former av missbruk.
Ett juridiskt ombud är en resurs som inte kan undvaras i dessa fall. För den förälder som behöver ensam vårdnad är det, förhoppningsvis, en engångsföreteelse. Juristen arbetar varje dag med sådana frågor och kan lagen och vet hur den brukar tolkas. Den känslomässiga stöttning och den juridiska kompetens man får tillgång till genom advokaten är oumbärlig.